Από την Παράδοση της Σιάτιστας στην πρώτη βδομάδα της Σαρακοστής!

Τολμώ μια πρώτη προσέγγιση σε κάποια από τα έθιμα της περιόδου αυτής και τα καταγράφω όπως τα θυμάμαι από την οικογένεια της μητέρας μου, τα άκουσα από τις κυρίες Άννα Στυλιανάκη και Μαριάνθη Τσίτσαρη, τα διάβασα στο βιβλιο της κ.Σουζάννας Παπαναούμ-Σιάπαντα, Η γιαγια μ' η Μαριγώ, στα πολλά δημοσιεύματα του κ.Γ. Μπόντα, και όπως τα συζήτησα με τον κ. Αντώνιο Σκούλιο....
Τριόημερο: Καθαροδευτέρα, Τρίτη , Τετάρτη, δηλαδή οι τρεις πρώτες μέρες της Μεγαλης Σαρακοστής.


Τριοημερήτισες: Οι μεγάλης ηλικίας γυναίκες που κρατούσαν αυστηρή νηστεία το τριόημερο.
Από το βράδυ της μεγάλης Αποκριάς μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι δεν έτρωγαν τίποτα, μόνο έπιναν  έναν καφέ
το πρωί.Την Τετάρτη το απόγευμα εκκλησιάζονταν και μεταλάβαιναν. Συνέχιζαν με αυστηρή νηστεία  μέχρι και την Παρασκευή των Πρώτων Χαιρετισμών .

Τριοημερήτικα : τα φαγώσιμα που έστελναν μέσα σε κανέστρι οι νύφες στις πεθερές την Παρασκευή των Πρώτων Χαιρετισμών, για να καταναλωθούν  την επόμενη μέρα, Σάββατο των  Αγίων Θεοδώρων.
Τα τριοημερήτικα ήταν:
Στεγνόπ(ι)τα
Ρυζόπ(ι)τα ή μουστόπ(ι)τα
Νερόβραστα φασόλια
Νηστίσιμα σαρμάδια
Χσιάφ(ι)  σε γυάλινη κανάτα
Κρασί σε "γουργουλιάτου μπότσα"
Κουλούρα



πηγή:http://siatistanews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology